Florence Nightingale Quiz

The giant plague hospital is now opening today at the Excel Centre in Docklands, and has been named the Nightingale Hospital. How much do you know about ‘The Lady with the Lamp’? Florence Nightingale was born nearly 200 years ago.

Questions

1. Florence Nightingale was born on 12th May 1820 in Italy and was named after her place of birth – Florence. But where did she die?

St. Bartholomew’s Hospital
Guy’s Hospital
Mayfair
Grosvenor Square


2. Where are the statues commemorating the Crimea War, one of which depicts Florence Nightingale?

Waterloo Place
Army Museum
Guards Barracks
Imperial War Museum


3. Known as ‘The Lady with the Lamp’, what is wrong with the lamp held by Florence Nightingale on her Crimean War statue?

It is extinguished
She’s holding it the wrong way round
It is the wrong type of lamp
She never actually had a lamp


4. In Crimean War statue Florence Nightingale reputedly has something in her pocket. What is it?

An early stethoscope
Her spectacles
An owl
A thermometer


5. Where in London is the Florence Nightingale Museum?

The Hunterian Museum
The British Museum
St. Thomas’ Hospital
Her old London home


6. A favourite example of taxidermy is to be found in the Florence Nightingale Museum. What is stuffed there?

Her pet dog
Her pet cat
A fish caught by her
Her pet owl


7. Apart from the new temporary hospital, where else is the Florence Nightingale Hospital in London?

Harley Street
Lisson Grove
University College London
Guy’s Hospital


8. In London, there is a second public statue. What is unusual about it?

Florence Nightingale is wearing spectacles
It is made of an unknown material
She is wearing a large hat
It is a copy


9. The nursing school at King’s College London has an enviable record. What is it?

It is the oldest nursing school in the world
Successful students are the world’s most sought
More nurses qualify than anywhere else
The school is located in a listed building


10. Some remarkable anagrams can be formed from Florence Nightingale’s name. Can you devise any?


Answers

1. Florence Nightingale was born on 12th May 1820 in Italy and was named after her place of birth – Florence. But where did she die?

Answer: Mayfair

Florence Nightingale lived in South Street, Mayfair from 1865 until her death there on 13th August 1910 aged 90.


2. Where are the statues commemorating the Crimea War, one of which depicts Florence Nightingale?

Answer: Waterloo Place

Three statues are to be found at the junction of Waterloo Place and Pall Mall. Sidney Herbert, Secretary of State for War during the Crimean War, The Crimean Memorial and Florence Nightingale’s which has bronze plaque showing wounded soldiers arriving at Scutari Hospital which cared for 10,000 wounded in the Crimean War.


3. Known as ‘The Lady with the Lamp’, what is wrong with the lamp held by Florence Nightingale on her Crimean War statue?

Answer: She’s holding the wrong type of lamp

The lamp is of Roman design and not like the lamp Florence Nightingale used at Scutari.


4. In Crimean War statue Florence Nightingale reputedly has something in her pocket. What is it?

Answer: She carried Athena her pet owl in her pocket.


5. Where in London is the Florence Nightingale Museum?

Answer: St. Thomas’ Hospital


The Florence Nightingale Museum is located within St. Thomas` Hospital; nurses working there are called Nightingales.

6. A favourite example of taxidermy is to be found in the Florence Nightingale Museum. What is stuffed there?


Answer: Athena an owl rescued by her was left behind when she went to the Crimean War, it died. So heartbroken she had it stuffed and can still be seen.


7. Apart from the new temporary hospital, where else is the Florence Nightingale Hospital in London?

Answer: Lisson Grove

In 1909 a new hospital was built in London to her specifications. Nurses were required to be sober, honest, truthful, trustworthy, punctual, quiet and orderly, clean and neat. Renamed the Florence Nightingale Hospital for Gentlewomen in 1910, since 1978 is has been run in conjunction with the Fitzroy Nuffield Hospital.


8. In London, there is a second public statue. What is unusual about it?

Answer: Is a copy


The Guard’s Crimean Memorial in Waterloo Place of her by Arthur Walker has been copied. This statue, in the Central Hall of St. Thomas’ Hospital by Frederick Mancini is virtually a life-sized version of the original. In 1970 the statue was stolen and a replacement copy, made of a composite material, which was originally located outside, was moved inside in 2000. So this statue is a copy of a copy.


9. The nursing school at King’s College London has an enviable record. What is it?

Answer: It is the oldest nursing school in the world

The Nightingale Training School and Home for Nurses opened at St. Thomas’ Hospital on 9th July 1860. Now called the Florence Nightingale School of Nursing and Midwifery and is the oldest nursing school in the world still in operation.


10. Some remarkable anagrams can be formed from Florence Nightingale’s name. Can you devise any?

From Florence Nightingale’ you can derive:

‘Flit on, cheering angel’

‘Going? Then clean rifle.’

‘Reflecting on healing’

and remarkably

‘No lice, filth, gangrene’.

2 thoughts on “Florence Nightingale Quiz”

What do you have to say for yourself?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.